Geschreven door:
Vervang een aantal tegels voor groen. Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, zorgt voor biodiversiteit en is een woonplek voor kleine dieren en insecten.
Ook dit jaar is er weer NK tegelwippen.
Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd van 21 maart tot en met 31 oktober voor gemeentes. Het doel van het tegelwippen. is het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Zo kun je een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt jouw omgeving meer klimaatadaptief en biodiverser. Het NK Tegelwippen is de wedstrijd waarin heel Nederland tegels verruilt voor planten. De gemeente die de meeste tegels wipt wint! Doe jij ook mee?
Doordat je tegels gaat wippen ontstaat er meer plaats voor groen. Plant inheemse en biologische planten en bloemen aan.
Waarom inheems?
Inheems betekent dat een soort in nature in het gebied voorkomt. Dat wil zeggen spontaan en zonder menselijke invloed. Planten die hier oorspronkelijk voorkomen, zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Planten en insecten hebben zich eeuwenlang op elkaar aangepast. Zo komt het voor dat bepaalde insecten het liefst naar bepaalde planten trekken. Als daar een tekort aan is, ontstaat er ook een tekort aan deze insecten.
Waarom biologisch?
In de vele jaren zijn mensen bloemen en planten gaan kweken onder niet natuurlijke omstandigheden. Namelijk in kassen. Met kunstmest. In misschien wel het allerergst: met gif, heel veel soorten gif. Dat gif verdwijnt in ons grondwater, maar ook krijgt het insect het gif mee. Hier schaadt je de insecten mee.
Koop daarom inheemse en biologische planten. Helaas zijn deze niet altijd verkrijgbaar bij een tuincentrum. Maar shop ze bij Sprinklr en deze worden gewoon bij je thuis bezorgd.
Daarnaast kun je ook bloemen zaaien, zodat er een voedselbank ontstaat voor de bij. Lees de blog over
voer de bij bij, hoe jij een voedselbank voor de bij kan maken.
Ben je niet in het bezit van een tuin of terras maar wil je wel iets vergroenen? Vraag dan naar de mogelijkheden bij je gemeente voor een geveltuintje. Naast dat het de straten opfleurt draagt het bij aan meer biodiversiteit. Of mocht je een kleine tuin hebben, maak dan een groen schutting, oftewel een levendige schutting. Dit kan gemakkelijk met klimplanten of een mooie haag. Zo kunnen vogels en insecten een schuilplekje vinden bij jou in de tuin.
Als je eenmaal meer bomen, struiken en bloemen in de tuin hebt, zul je zien dat er meer insecten in je tuin komen. Insecten willen naast voedsel ook graag bescherming. Die kunnen zal vinden tussen een stapel stenen, hout, of takken. Maar hoe leuk is het om zelf een insectenhotel te knutselen. Yvonne deed dat vorige zomer. Ze verzamelde stenen die ze langs de weg en in containers vond, verzamelde takken uit de tuin en gebruikte een oude pot en een stukje gaas. In de reel laat ze zien hoe ze deze knutselde. Daarnaast kun je ook een waterbakje voor de insecten maken. Dit doe je door een laag bakje te vullen met verschillende stenen en hier wat water in te doen. Door de stenen kunnen de insecten niet verdrinken.
Scoor bij de kringloop zinken emmers in verschillende formaten. Vul deze met water en wat waterplantjes. Zorg dat er onderin wat stenen liggen en maak een trappetje. Een trappetje kun je al maken door een grote tak of een stuk boomschors in de emmer of teil te plaatsen. Hierdoor kunnen dieren die hier water uit komen drinken, niet verdrinken.
Deze minivijvers zorgen er voor dat je insecten zoals libelle's naar je tuin lokt.
Door te vergoenen zal je zien dan de biodiversiteit toeneemt. Er zullen meer vogels en insecten in je tuin komen. En zeg nu zelf hoe fijn is het geluid van een merel, het fladderen van een vlinder in je tuin en het gezoem van de bij?