Geschreven door:
Door kleding te laten herstellen kun je je kleding langer gebruiken en verleng je de levensduur. Je hoeft het niet weg te gooien, maar je hoeft ook niet direct nieuwe kleding te kopen. Waardoor je niet bijdraagt aan de schadelijke productie van nieuwe kleding.
Als je zelf items kunt repareren is dat natuurlijk helemaal handig en kostenbesparend. Er bestaan cursussen en workshops om zelf je kleding te herstellen. Of wat dacht je van youtube?
Maar mocht je niet zo handig zijn, zit er vast een atelier bij je in de buurt of een
repair cafe waar ze voor een klein bedrag je kleding kunnen herstellen.
Kleding heeft veel impact op het milieu. De katoenproductie voor één jeans kost 10.000 liter water. Bij deze katoenproductie worden kunstmest en pesticiden gebruikt. Per broek is 10 m2 landbouwgrond nodig en wordt er 32 kg CO2 uitgestoten. De impact op het milieu heeft vooral plaats in China, India en Afrika.
Als deze milieucijfers verplicht op het label van de broek vermeld zouden staan, en helemaal als er ook nog een prijskaartje aan zou hangen, dan zou je misschien sneller besluiten dat je de broek niet echt nodig hebt, of kiezen voor een duurzamer geproduceerde broek. Wil je minder impact op het klimaat maken met je koopgedrag? Koop dan al je kleding tweedehands. Dat kan al 270 kg CO2 per persoon per jaar schelen.**
** bron: De verborgen impactο»Ώ
Naast kleding repareren, scheelt kleding tweedehands aanschaffen enorm qua impact op het milieu.
Maar laat je er niet weer steeds tot verleiden. Want ook al is tweedehands duurzamer, het houd ons koopgedrag in stand.
Je kent vast wel de slogan, "Draag je het niet, verkoop het dan" natuurlijk is dat goed. Maar als de verkoper dat alleen na een aantal keer dragen doet, zodat de koper daarna weer nieuw kan kopen heeft het weinig zin. Je biedt de koper dan de gelegenheid om zelf weer iets nieuws te kopen.
Natuurlijk kun je allemaal weleens een miskoop hebben, want niemand is perfect. Dus dan is het een uitkomst om er een ander blij mee te maken. Maar dit kan ook goed door kleding te ruilen of gewoon weg te geven.
Bedenk daarom vooraf van de koop of je het echt nodig hebt, hoe je dit met bestaande items kan combineren en hoe vaak je het gaat dragen.