Geschreven door:
Je zult vast wel denken, "huh support je als vegan nu zulke bedrijven?" Ik snap dat je dat denkt. Het liefst zou ik zien dat er helemaal geen dieren meer uitgebuit worden. Maar die verandering kan niet morgen. Bedrijven zitten vast aan leningen, hun denkwijze moet anders en de consument zal zijn geld anders moeten gaan besteden. Dingen die tijd nodig hebben. En tot die tijd support ik bedrijven die het anders doen. Die zorgen voor de verandering. Zodat op een dag een (meer) plantaardig voedselsysteem heel normaal is.
Caring Farmers is de nieuwe boerenbelangenbehartiger voor alle boeren die op weg zijn naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Voor boeren die al kringlooplandbouw bedrijven, of die de eerste stappen in die richting maken.
Een kringloopboer is een boer die doet aan kringlooplandbouw. Een kringloopboer past de principes van kringlooplandbouw, zoals het verlagen van het gebruik van grondstoffen en het zorgvuldig omgaan met bodem, water en natuur, toe op zijn of haar bedrijf. Dat gebeurt op zeer uiteenlopende manieren.
Zo liggen de eieren van Kipster (opgericht door Caring Farmer Ruud) gewoon bij de Lidl in de winkel.
Land van ons is een coöperatie en koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land herstellen ze de biodiversiteit en het landschap. Pachters kunnen rendabel boeren. Iedereen kan meedoen, want het landschap is van ons allemaal. Door met elkaar eigenaar te worden kunnen we zelf voor verandering zorgen. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu een klein bedrag of een groot bedrag inbrengt.
Wilderland verwilderd de natuur. Samen met boeren werken zij aan een Wilder Land door (on)kruiden in te zaaien waar ze lekkere thee van maken. Door deze (on) kruiden te zaaien, verwilderd het landschap en ontstaat er heel veel biodiversiteit.
Mensen die tegen deze veranderingen zijn, komen al snel met niet onderbouwde argumenten. Die beweren dat je zonder stront geen voedzame grond kunt krijgen.
Naast dat er een enorm mestoverschot is kan je ook gewoon de mest van de dieren gebruiken, zonder ze daarna op te eten.
Daarnaast kun je dus heel goed voedsel verbouwen zonder stront. Dat bewijst
no shit food
ook maar, zij werken met plantaardige compost. Het is een andere manier van werken, maar zij laten goed zien dat het mogelijk is om zonder mest te verbouwen.
Kortom, support bedrijven die verandering aanbrengen, koop lokaal, betaal de eerlijke prijs en eet vaker plantaardig en biologisch. Alleen dan kunnen zowel bedrijven als de consument de wereld veranderen.