Geschreven door:
Hoe zet je snel een paar grote stappen naar een meer plantaardig voedingspatroon? Ik deel mijn 5 praktische tips met je.
Focus je op wat je wel wilt eten. Je bent misschien geneigd om te denken dat je van alles niet meer mag. Dat is natuurlijk niet waar. Je mag alles eten alleen wil je misschien niet meer alles eten. Start daarom met het verhogen van je groenten en fruit inname. Eet je bij je ontbijt 1 stuk fruit? Verhoog dit naar twee stuks. Kies fruit als tussendoortje en kijk of je meer soorten groenten aan je avondeten kan toevoegen. Zo zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je aandacht automatisch naar meer plantaardig gaat.
Wat is je favoriete maaltijd? Kijk of je daar een plantaardige variant van kan maken. Ben je dol op pasta met gehakt? Vervang het gehakt door vegan gehakt, er zijn diverse soorten te koop. Of vervang het gehakt door linzen. Kijk hoe jij van jouw favoriete maaltijd een vegan variant kan maken.
Melk kun je prima vervangen door plantaardige alternatieven, zoals sojadrank. Er bestaan ook lekkere plantaardige alternatieven voor yoghurt. Mijn voorkeur heeft ongezoete sojamelk en sojayoghurt omdat deze hoog zijn in eiwitten en daardoor een echt goede vervanger zijn. Vaak is daar ook vitamine B12 en calcium aan toegevoegd.
Maak de overstap vooral eerst thuis. Dit is een veilige plek waar je lekker kunt experimenteren. Ik heb er zelf heel lang voor gekozen om thuis plantaardig te eten en buiten de deur at ik toen vegetarisch. Dat was voor mij een manier die prima werkte. En nog steeds eet ik buiten de deur niet altijd plantaardig omdat ik niet alles onder controle heb en dat is helemaal goed.
Plantaardig eten betekent niet alles of niets. Je kunt er prima voor kiezen om twee dagen per week plantaardig te koken. Of begin met het aanpassen van je ontbijt en/of lunch naar meer plantaardig. Zie plantaardig eten als iets leuks! Duik de keuken in en ga lekker experimenteren met nieuwe gerechten en smaken. Het betekent niet dat je dingen niet meer mag eten. Je wilt bepaalde dingen niet meer of in ieder geval minder eten.