Blogopmaak

In gesprek met diëtist Priscilla

Geschreven door:

Yvonne

Priscilla is 33 en gooide een aantal jaren geleden het roer volledig om. Ze werkte op een marketingafdeling van een groot bedrijf, maar voelde aan alles dat ze iets anders wilde doen. Ze liet zich omscholen tot diëtist en heeft sinds 2 jaar haar eigen praktijk: Dietistenpraktijk Silla waar ze mensen begeleidt naar een gezondere levensstijl.

Het is een herfstachtige dag als ik met Priscilla en haar leuke hond Rumi in een park vlakbij ons in de buurt heb afgesproken. De bomen hebben kleurrijke bladeren en tijdens de wandeling vertelt ze haar verhaal.

“Ik was achttien toen ik stopte met vlees eten. Ik wilde niet meer bijdragen aan al het dierenleed. Ik volgde de studie communicatie en nadat ik mijn diploma had gehaald ging ik aan fulltime aan de slag op de marketingafdeling van een groot bedrijf. Op een gegeven moment merkte ik dat het niet meer bij mij paste. Ik werd er niet blij van. Ik ging voor mij zelf na waar ik wel blij van werd. Tijdens mijn studie communicatie had ik een bijbaan in de thuiszorg. Het was meer lullen dan poetsen, het was veel meer dan schoonmaken en ergens bij ondersteunen. Ik was vooral ook een luisterend oor voor deze mensen.”

Dietist Silla  | Gezonder leven  | Groene Dromers

“Ik wilde mij graag laten omscholen. Ik had al een HBO studie gedaan en als je een tweede studie gaat doen, dan wordt deze niet meer ondersteund door de overheid en is de studie een stuk duurder. Op vier opleidingen na. Onder andere de opleiding diëtist. Ik wist niet zeker of ik het echt leuk zou vinden, maar ik was toen al wel heel veel bezig met voeding. Maar ik dacht ik ga het gewoon doen. Bij het beroep diëtist dacht ik dat ik dan voornamelijk mensen zou begeleiden die een aantal kilo wilde afvallen.”


En is dat het?
“Nee, helemaal niet. Het is veel meer dan dat. Veel mensen denken dat je naar een diëtist gaat om af te vallen. Maar ik begeleid veelal mensen die door een ziekte anders willen gaan eten. Om klachten van hun ziekte te verminderen en om gezonder te worden. Maar ook mensen die ondervoed zijn, darmklachten, een te hoog cholesterol of een te hoge bloeddruk hebben. En daarnaast mensen die door medicijnen ernstige bijwerkingen krijgen zoals bij cholesterol verlagende medicatie. Ze worden doorverwezen door hun arts.”


Aan wat voor bijwerkingen moet ik dan denken?
“Bijvoorbeeld mensen die medicijnen slikken tegen hun te hoge cholesterol. Ze krijgen erge spierpijn of kramp omdat de medicatie kan inspelen op de spieren en zenuwen. Hierdoor kun je vroegtijdig in een rolstoel terecht komen. Ik begeleid deze mensen stap voor stap naar een gezonder voedingspatroon, waarvan de basis groente en fruit is. Door de mensen te begeleiden en te ondersteunen kunnen sommige mensen minderen of zelfs stoppen met medicijnen, altijd wel in overleg met de behandelend arts. Als we dat bereiken krijg ik zo’n goed gevoel.”“Maar ik begeleid ook mensen die emotie eters zijn. Zij hebben geen gezonde verstandhouding met eten. Samen maken we een plan en begeleid ik ze in mijn praktijk, wat door corona nu soms online is. Aan de hand van bepaalde oefeningen gaan we patronen ontdekken en doorbreken en daarnaast ben ik een luisterend oor.”
De basis voor een gezond voedingspatroon is uiteindelijk plantaardig?
“Ja! Alhoewel dat in de HBO opleiding voeding en diëtetiek en erkende trainingen die ik jaarlijks volg niet wordt gestimuleerd of benadrukt. Dat is heel tegenstrijdig. Als erkend diëtist moet je om je inschrijving in het kwaliteitsregister te behouden jaarlijks een aantal bijscholingen doen om punten te verzamelen. Er zijn een tal van bijscholingen, maar aan sommige scholingen worden geen punten toegekend, die zijn niet erkend. Zoals bijvoorbeeld een 3 maanden lange scholing bij Cornell University over hoe je met plantaardige voeding ziekten kunt voorkomen of zelfs kan terugdraaien. Sommige bijscholingen die aangeboden worden in samenwerking met de zuivelindustrie of scholingen die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd worden dan bijvoorbeeld wel erkend. Hierdoor zie je maar hoeveel invloed deze industrie heeft.”


Best bijzonder eigenlijk, merk jezelf verschil met een plantaardig voedingspatroon?
“Sinds mijn 18e eet ik vegetarisch en sinds 2 jaar eet ik zoveel mogelijk whole food plant based. Buiten de deur wil dat soms nog niet helemaal lukken, maar dan kies ik voor een vegetarische optie. Door mijn kennis over een gezonde levensstijl en doordat ik het zelf ook toepas voel ik mij zoveel energieker en zijn mijn hormonen veel meer in balans. Mijn man die gelukkig helemaal openstaat voor een plantaardige levensstijl en ik maken ook steeds nieuwe gerechten en proberen deze uit. Als deze gelukt zijn, wat niet altijd lukt in een keer, deel ik deze recepten op mijn website en ook deel ik deze met de mensen die ik begeleid.”



Wat zou je graag willen voor de toekomst?
“Mijn missie is om mensen te laten zien dat ze zelf het heft in handen kunnen nemen wat betreft hun gezondheid. Ze daarbij helpen. Met het aanpassen van je voeding kun je zoveel bereiken. Er is op dit moment te weinig aandacht voor hoe je met voeding chronische ziekten zoals o.a. diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas kunt voorkomen. Maar ook hoe voeding bij andere ziekten preventief kan werken of hoe je gezondheidsklachten kunt verbeteren. Je eet tientallen kilo’s per maand en honderden kilo’s per jaar, dit gaat allemaal door je lichaam heen en heeft een groot effect op je gezondheid en hoe je je voelt. Het is natuurlijk super fijn dat medicijnen er zijn en heel veel mensen hebben daar natuurlijk baat bij, maar ze hebben ook bijwerkingen en pakken vaak niet de ‘kern’ van het probleem aan. Je kunt bijvoorbeeld bloeddruk verlagende medicatie gebruiken, maar waarom is je bloeddruk eigenlijk te hoog? Daar heeft je leefstijl zoals voeding en beweging een hele grote invloed op. Met mijn praktijk hoop ik dat ik mensen praktische handvaten kan meegeven, zodat ze zichzelf fitter en gezonder kunnen maken door anders te eten.”

“Mensen gezonder te laten worden door anders te eten”

Volg Priscilla op Instagram @dietistsilla

Dit artikel is op 8 januari verschenen op YvonNetwork.

Volg ons  

Tag #groenedromers

Bespaar geld door een auto te delen
door Yvonne 23 maart 2025
Bespaar geld door een auto te delen. Dit kan zowel met vrienden als familie maar ook bij bedrijven waar je een deelauto kunt huren.
vegan hotspot Zwolle | Lua | vegan restaurant | Groene Dromers
door Yvonne 10 maart 2025
Ga je binnenkort naar Zwolle? Breng dan zeker een bezoekje aan deze leuke hotspot.
Week zonder vlees en zuivel | vegan | plantaaridg | Groene Dromers
door Yvonne 1 maart 2025
Van 3 t/m 9 maart komt hij er weer aan: de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Winterwoords | Drenthe | Yurt | Groene Dromers
door Suzanne & Yvonne 24 februari 2025
Een weekend, zonder drukte, zonder schermen, midden in de natuur. Dat kan bij Winterwoods
kledingruil | Groene Dromers
door Ellen & Yvonne 21 februari 2025
Het voorjaar is weer in aantocht. Dus tijd om de kledingkast op te ruimen en je items te komen ruilen.
Ecostoof | Slowcooking | Duurzaam leven | havermoutpap
door Yvonne & Ellen 8 februari 2025
Maak deze heerlijke chai havermoutpap uit de Ecostoof
Duurzame vakantie | treinreis | vakantie in NL
door Yvonne 2 februari 2025
Ben je al vakantieplannen aan het maken? Trek er op uit met de trein of blijf heerlijk in Nederland
door Yvonne 27 januari 2025
Ga stap voor stap je plastic verbruik verminderen.
klimaatgesprekkken | klimaatcoach | footprint | Groene Dromers
door Yvonne & Ellen 12 januari 2025
Volg de cursus klimaatgesprekken en leer in 6 workshops wat jij kunt doen tegen klimaatverandering. Morgen begint nu!
10 duurzame tips | Besparen | Groene Dromers
door Yvonne 5 januari 2025
10 duurzame tips om geld en energie te besparen.
Meer posts
Share by: