Geschreven door:
Jasper en Emiel zijn geïnteresseerd in groene ontwikkelen en begonnen in 2020 zelf hun GFT te verwerken met behulp van compostwormen. Na geïnspireerd te worden door een podcast, starten zij hun eigen duurzame bedrijf Wormenboerderij - Duurzaam je Groente-, Fruit- en Tuinafval verwerken.
Wij zijn Jasper & Emiel, de initiatiefnemers van de Wormenboerderij. Twee vrienden uit Delft met interesse voor de groene ontwikkelingen van onze tijd. Begin 2020 zijn we gestart om thuis ons GFT te verwerken met de behulp van compostwormen en een wormenhotel. Zelf zijn we geïnspireerd door de Ruben-Tijl-Ruben podcast, bekend van de Lama's. In een aflevering vertellen ze vol passie over hun nieuwe huisdieren: compostwormen die hun afval verwerken tot compost.
We hadden dit nog niet eerder gehoord, maar waren meteen enthousiast. We kwamen erachter dat dit ook voor onze vrienden en familie gold. Composteren? Ja natuurlijk. Composteren met behulp van compostwormen? Nooit van gehoord. Klinkt leerzaam en duurzaam? Klopt, dat is het ook! Via de Wormenboerderij willen het toegankelijk maken om thuis je GFT te verwerken.
Wat is een Wormenboerderij?
De Wormenboerderij heeft als missie dat iedereen thuis zijn Groente- Fruit en Tuinafval (GFT) op een duurzame manier verwerkt. We hebben een
wormenhotel van hout ontwikkelt, waarmee je dit kan bereiken. Je bananenschillen, koffieprut, bloemkoolstronken en andere soorten organische afval voeg je kleingesneden toe aan het wormenhotel. In een wormenhotel wonen en werken compostwormen, die jouw GFT omzetten in wormencompost. Elk kwartaal kan je de super voedzame compost oogsten en geven aan je planten. Hier groeien de planten geweldig op!
"Composteren kun je leren"
Waarom een Wormenboerderij starten?
Foto's: Wormenboerderijο»Ώ
Compostwormen
De Wormenboerderij levert een mix van compostwormen en tijgerwormen. Dit zijn speciaal gekweekte wormen, die goed zijn in het verwerken van GFT. Zo heb je ook soorten wormen die juist veel gangen graven, zodat de grond luchtig blijft. Erg nuttig, maar minder relevant voor het wormenhotel. Wanneer je een wormenhotel start is het belangrijk dat je één van deze twee soorten (Eisenia Hortensis & Eisenia Fetida) gebruikt, zodat je zeker weet dat je GFT goed verwerkt wordt.
Duurzaam, Lokaal en Sociaal
Het wormenhotel van de
Wormenboerderij is duurzaam, lokaal en sociaal gemaakt. In samenwerking met een leerwerkbedrijf uit Delft, Stichting Stunt, maken we dit model van 100% gerecyclede materialen. Bij Stichting Stunt werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bij Stichting Stunt komen voor een dagbesteding. De materialen die ze gebruiken zijn vaak restproduct van fabrikanten. Zo wordt het hout, Nederlands vurenhout, ingekocht via Cirqwood, die voorkomt dat het onnodig wordt verbrand. De binnenkant is bekleed met hoogwaardig kwaliteit zonwering, die een tweede leven krijgen in het naaiatelier van Stichting Stunt. Ook het papier (PaperWise) van de verpakking is gemaakt van landbouwafval en zelfs de verzenddoos wordt als grondstof gebruikt bij het opstarten van je eigen wormenhotel. Zo probeert de Wormenboerderij overal aan te denken en de meeste duurzame beslissing te nemen!
Wil jij nu ook je eigen wormenboerderij? Bekijk hier de mogelijkheden.