Geschreven door:
10 duurzame tips
1. Eet vaker plantaardig
Voor het verbouwen van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen geeft veel minder milieuschade dan vlees. Voor 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. Vleesproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht*. Kies daarom voor een plantaardige maaltijd. Kies in plaats van vlees vaker voor peulvruchten. Of vervang bijvoorbeeld je vertrouwde cappuccino voor een haver, erwten of soja cappuccino. Vind je het lastig om je maaltijden meer plantaardig te maken. Het boek Vaker plantaardig staat vol met gemakkelijke en heerlijke plantaardige recepten.
2. Pak vaker de fiets
Pak voor kleine stukjes vaker de fiets inplaats van de auto. Is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en je gezondheid. Als je vaker de fietst pakt zorg het natuurlijk dat je vaker in beweging bent. Misschien kun je je abonnement van de sportschool dan wel opzeggen. Nog een extra kostenbesparing dus.
3. Gebruik herbruikbare zakjes voor je groente, fruit & brood
Neem je eigen tas mee naar de supermarkt, het scheelt enorm dat de gratis plastic tas niet meer mag, maar alsnog wordt er nog veel plastic gebruikt. Ga maar eens naar de snackbar of naar de groenteboer hier krijg je vaak nog plastic zakjes of bakjes. Daarom neem ik naar de groenteboer mijn eigen herbruikbare zakjes mee. Deze herbruikbare zakjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen of via VRY verpakkingen
4. Shop tweedehandsο»Ώ
Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. Daarnaast scoor je het vaak ook voor een veel lagere prijs. Of het nu gaat om spullen voor in huis, spelletjes of leuke kleding. Het bestaat allemaal al. Benieuwd waar je de leukste tweedehands kleding scoort? Ellen bundelde onlangs haar favorieten.
5. Bibliotheek abonnement
Het klinkt misschien wat oudbollig, maar waarom boeken kopen als je ze ook kunt lenen? Het scheelt ruimte in huis en je hebt het na 3 boeken lezen de abonnementskosten er al uit. Naast dat je er boeken kunt lenen, kun je vaak ook spelletjes, tijdschriften en films lenen. Scheelt ook weer een Netflix of Videoland abonnement.
6. Plak een nee nee sticker op je brievenbus
Plak een nee, nee sticker op jouw brievenbus. Dit voorkomt dat je in de verleiding komt om spullen te kopen die je toch niet nodig hebt. Het bespaart papier. En daarnaast scheelt het een heleboel rommel in huis. Deze sticker kun je vaak gratis krijgen bij het gemeentehuis.
7. Ga vaker met het openbaar vervoer
Het OV is niet veel goedkoper per rit dan de auto, maar is wel stukken duurzamer. Daarnaast kun je heerlijk ontspannend reizen en hoef je geen parkeerplaats te zoeken als je bijvoorbeeld naar een stad gaat.
Tip: reken je ritprijs met de auto en parkeerkosten uit of met het OV en overweeg dan waar jij je geld aan uit wil geven. Wil je Shell supporten of toch liever het OV? Daarnaast heeft NS vaak voordeelkaartjes in de Spoordeelwinkel. En is het ook mogelijk om een voordelig abonnement af te sluiten waarmee je 40% korting krijgt buiten de spits.
8. Douche om de dag of korter per dag
Maximaal vijf minuten per dag douchen is wat je momenteel veel hoort op de reclame. Dit is ook meer dan voldoende, maar door je om de dag te douchen bespaar je nog meer water en gas. Elke dag douchen is helemaal niet nodig en kan soms zelf zorgen voor een droge huid.
9. Zet de verwarming een paar graden lager
Op welke temperatuur staat jouw verwarming? Per huis is dat natuurijk verschillend. Bij Suzanne heeft de verwarming de gehele maand november nog niet aangestaan, maar zij woont dan ook in een redelijk nieuwbouw appartement met goede isolatie. Bij Yvonne is dat een ander verhaal zij woont in een jaren 60 appartement en dat is minder goed geïsoleerd. Maar toch staat haar verwarming lager dan voorheen, zonder het koud te hebben. Hoe dat kan?
10. Kook met de deksels op de pannen
Wellicht wil je zien hoe je maaltijd gebakken of gekookt wordt, maar door het vuur een tandje lager te zetten en de deksels op de pannen te houden. Houd je de warmte veel beter vast in de pannen. Eventueel kun je ook zodra het water kookt en je groente hier aan toegevoegd hebt, het gas uitdraaien en de deksel op de pan laten. Laat dit staan totdat het gaar is. Koken duurt zowel iets langer, maar je bespaart wel weer een beetje.